Polyureapinnoitus suojaa katon

Vesikaton suojaamiseen on olemassa monia eri ratkaisuja, joilla on omat vahvuutensa. Tämän artikkelin aiheena on polyureapinnoitus, joka on monen ammattilaisen suosima kustannustehokas ratkaisu vesikaton suojaamiseen ja vedeneristykseen.

Kerromme tässä tekstissä sinulle kaiken olennaisen siitä, mitä polyureapinnoituksella tarkoitetaan, mihin sitä käytetään ja miksi se voi olla juuri oikea valinta omalle vesikatollesi. Pitemmittä puheitta, käydään siis asiaan.

Polyureapinnoitteen perusteet pähkinänkuoressa

Mitä polyureapinnoitus siis oikeastaan edes on ja miksi sitä käytetään suojaamaan vesikattoja?

Pinnoite-ainetta saadaan sekoittamalla keskenään kaksi kemiallista komponenttia, jotka yhdistyessään muodostavat valmista pinnoitetta. Tämä polyureapinnoite ruiskutetaan sitten suojattavan kohteen päälle.

Johtuen pinnoitteen uniikeista ominaisuuksista (joista kerromme kohta lisää), komponentit sekoitetaan keskenään vasta ruiskutushetkellä. Tähän käytetään erikoisvalmisteista ruiskua, johon komponentit ohjataan erillisiä letkuja pitkin. Ainekset yhdistyvät ruiskussa, juuri ennen kuin ne ruiskutetaan pinnalle.

Tämä erikoiselta kuulostava järjestely johtuu siitä, että sekoitettu polyureapinnoite jähmettyy pinnalle hetkessä ja muodostaa yhtenäisen vedenpitävän kalvon. Kun ainekset syötetään ruiskutusjärjestelmään erikseen, ne eivät jähmety letkuihin.

Kun sanomme, että pinnoite jähmettyy hetkessä, emme liioittele. Polyureapinnoite kestää sadetta puoli minuuttia ruiskutuksesta ja se on täysin kuivunut puolessa päivässä. Pinnoite jähmettyy niin nopeasti, että siihen on turvallista koskettaa käytännössä välittömästi ruiskutuksen jälkeen.

Polyureapinnoitus ei helposti hajoa

Yksi polyureapinnoituksen suuria vahvuuksia on sen erinomainen kestävyys. Pinnoite on kimmoisaa, sitkeää ja lujaa, joten se ei herkästi naarmuunnu, halkeile tai muutoin kulu. Siksi pinnoite pysyy vedenpitävänä pitkään, sillä monesti juuri eri pinnoitemateriaalien kuluminen tai rikkoutuminen on syynä siihen, että ne alkavat vuotaa.

Polyureapinnoite ei myöskään kärsi herkästi UV-säteilystä tai lämmöstä, joten se ei mene piloille esimerkiksi kesän hellepäivistä. Pinnoite kestää erinomaisesti kaikki Suomen tyypilliset säävaihtelut. Juuri tämä säänkestävyys on kriittisen tärkeää, sillä vaikka pinnoite ei joudu usein sietämään kolhuja (joilta sen lujuus siis suojaa), sään armoilla sen on ympäri vuorokauden ja ympäri vuoden.

Pinnoite ei korvaa kattohuoltoa

Vaikka polyureapinnoitus tekee katon hoitamisesta helpompaa, se ei kuitenkaan tarkoita, ettei vesikatostasi täytyi pitää lainkaan huolta. Pinnoitus ei myöskään korvaa jo valmiiksi huonokuntoisen katon remonttia, vaan rikkonainen tai kulunut katto pitää ensin huoltaa kuntoon, ennen kuin pinnoitusta voidaan tehdä.

Kuten sanottu, polyureapinnoituksen vedeneristävyys perustuu sen saumattomuuteen. Vesi ei pääse läpäisemään pinnoitemateriaalia, eikä pinnoitteessa myöskään ole saumoja, jotka voisivat päästää vettä läpi. Tällainen saumaton pinnoite tarvitsee kuitenkin ehjän pinnan, jolle pinnoite ruiskutetaan.

Jos vesikatossasi on hyvin epätasaisia kohtia kuten kuoppia, tai jopa reikiä, näihin kohtiin pinnoitteen muodostamaa kalvoa ei synny. Siksi ne on paikattava ennen pinnoitteen ruiskutusta.

Kuka voi pinnoittaa?

Polyureapinnoituksen tekemiseen tarvitaan ammattilainen. Jos haluaisit itse pinnoittaa vesikattosi, sinulla todennäköisesti ei ole oikeaa osaamista, sopivia aineita, pinnoituksen vaatimaa erikoistunutta ruiskutusvälineistöä tai riittäviä suojavarusteita, jotta voisit toteuttaa ruiskutuksen turvallisesti ja onnistuneesti.

Haluamme painottaa tätä onnistuneen pinnoituksen tärkeyttä, sillä polyureapinnoite kuivuu niin nopeasti, että mihin kohtaa se ruiskutetaankin, siihen kohtaan se myös jähmettyy. Jos pinnoitetta päätyy vääriin paikkoihin, siihen se myös jää, ja sitä voi olla hyvin työlästä irrottaa.

Missä sitten asutkin, alueellasi toimii luultavasti ainakin joku vesikattojen pinnoituksiin erikoistunut yritys. Kannattaa siksi ottaa rohkeasti yhteyttä alan ammattilaisiin ja pyytää heiltä arviota siitä, onko polyureapinnoite oikea ratkaisu vesikatollesi. Ammattilainen osaa myös helposti arvioida, onko kattosi riittävän hyvässä kunnossa, että pinnoitus voidaan tehdä.

Samankaltaisia artikkeleita