Kalmasiivous on tehokas keino poistamaan jäljet vainajasta

Usealle meille on joskus tullut tai tulee vielä vastaan. Vainaja on ehtinyt olla asunnossaan jo pitkään ennen kuin kukaan on asiaa huomannut. Haju on levinnyt ympäri asuntoa ja jopa naapurissa voi tuntea käryn. Kalmasiivous on tässä vaiheessa paras ja ainoa vaihtoehto.

Kalmasiivouksella tarkoitetaan toimenpidettä, jossa asunto puhdistetaan ja siivotaan vainajan jäljiltä takaisin asumiskuntoon. Operaatio on vaativa, sillä vianajasta irtoava haju on valtava. Keho alkaa mädäntyä lähes heti, kun henki on kehosta lähtenyt. Kehon nesteet alkavat valua ulos ja ruumis alkaa levittää iljettävää hajua. Voi olla, että vianaja on ehtinyt olla asunnossa useita päiviä ellei jopa viikkoja ja siinä ajassa kalman haju on todellakin levinnyt jo naapuriinkin. Yleensä viimeistään juuri tämä naapuriin levinnyt haju auttaa löytämään vainajan asunnosta.

Kalmasiivous

Kalmasiivous vaati ammattilaisen

Kalmasiivous ei ole kuin mikä tahansa siivous. Se vaatii rautaista ammattitaitoa. Ensinnäkin ammattilaiset ovat henkisesti täysin valmiita kohtaamaan kuolinasunnon. Ruumista heidän ei onneksi tarvitse viedä itse pois, mutta siivoaminen tulisi aloittaa välittömästi, kun vainaja on poistettu asunnosta. Sitten alkaa itse siivoaminen. Vainajan jälkeen asunto vaatii todella perusteellisen siivouksen. Aivan ensimmäiseksi poistetaan kaikki vainajan jäljet. Niin ruumiinnesteet, veri ja kaikki muu, mitä ruumiista on jäänyt asuntoon. Kuolinsija voi olla rajunkin näköinen vainajan jäljiltä. Myös sen siivoaminen on osa kalmasiivousta.

Mitä kalmasiivoukseen muuten kuluu? Pelkkien jälkien pyyhkimisen lisäksi kalmasiivoukseen voi kuulua irtaimiston hävittämistä, tuholaistorjuntaa sekä hajunpoistoa. Irtaimiston hävittäminen voi tarkoittaa yksittäisiä esineitä tai kokonaisten asuntojen tyhjentämistä esimerkiksi kaatopaikalle kohteen mukaan. Voi myös olla, että asunnosta joudutaan purkamaan rakenteita, jos asunto on ollut pitkään vainajan kanssa kahdestaan ja haju päässyt porautumaan syvälle.

Kalmasiivous poistaa kalman hajun

Suurin työ kalmasiivouksessa on hajun poistaminen. Kuten jo aiemmin kuvailimme, haju voi tarttua jopa rakenteisiin. Tällaista pinttynyttä likaa ei todellakaan ole helppo saada pois peruskeinoin, mutta ammattilaiset hoitavat homman tehokkaasti ja onnistuvat varmasti. Yksi tapa poistaa haju on otsonoida asunto. Otsonilaite tykittää asunnon täyteen otsonia, joka poistaa hajua ja desinfioi tiloja. Otsonointi voi kalma-asunnossa viedä parikin päivää, mutta se on varmin ja tehokkain tapa poistaa hajut. Otsoni on ihmiselle vaarallista ja siksi sitä ei tule tehdä itse. Ammattilaiset hoitavat tämänkin osan.

Yksi ongelma kalmasiivouksessa on. Maksaminen. Varsinkin pitkään asunnossa loikoillut vainaja voi aiheuttaa pahojakin vaurioita asuntoon ja tämä voi aiheuttaa jopa mittavia remontteja. Korjauskustannukset kuuluvat taloyhtiölle tai asunnon omistajalle tai omistajan edunvalvojille. Sama pätee myös kalmasiivoukseen. Jos olet epävarma asiasta, ota yhteyttä kalmasiivousta tarjoavaan yritykseen ja he auttavat sinua asiassa. Vaikka maksaminen voi tuntua inhalta, valitettava totuus on, että siivous on hoidettava. Sitä ei saa jättää tekemättä. Hyvällä tuurilla kustannuksista vastaa vakuutusyhtiö eli kannattaa olla perillä omista ja vainajan vakuutuksista, kun tähän projektiin ryhtyy. Ennakointi ei ole koskaan turhaa.

Samankaltaiset artikkelit