Puunkaato ei ole aina huono asia – puunkaato Vantaa
Meille opetetaan pienestä pitäen, että puiden istuttaminen on hyväksi ympäristölle, joten vaihtoehtoisesti puunkaato Vantaa on huono asia, eikö niin? No, asia ei ole näin yksinkertainen. Sademetsät kaadetaan kadoksiin ja EU rajoittaa puunkaatoa. Tuntuu, että yhdenkin puun kaataminen olisi suoranainen katastrofi. Näin ei kuitenkaan ole. Seuraavaksi avaamme hieman kovaa faktaa siitä, miksi puunkaato voi olla myös hyvä vaihtoehto.
Puunkaato on joskus välttämätöntä
Metsien hiilidioksidipäästöt ovat nykyään kuuma aihe, ja siihen on hyvä syy. Puut poistavat hiiltä ilmakehästä ja varastoivat sitä puuhun, mikä auttaa lieventämään ilmastonmuutoksen negatiivisia vaikutuksia. Vaikka jotkut ihmiset uskovat, että puun paras käyttötapa on jättää se rauhaan, jotta se poistaisi ilmakehästä lisää hiiltä, tämä yleinen ”ei tehdä mitään” -lähestymistapa on monimutkaisen asian liiallinen yksinkertaistaminen.
Metsien hiilidioksidipäästöjä ja ilmastonmuutosta on käsiteltävä, että huomioidaan myös metsien tarjoamat lukuisat hyödyt, kuten puhdas vesi ja ilma, villieläinten elinympäristö, uusiutuvat puutuotteet, esteettiset ja virkistysmahdollisuudet sekä hiilidioksidin sitominen ja varastointi. Nykyaikaisena yhteiskuntana emme anna maastopalojen palaa, emme anna majavien tulvia asuinalueille emmekä jätä tornadon tai hurrikaanin jälkeen kadulle kaatuneiden puiden ”sotkua”. Arvostamme ihmishenkiä ja kotiemme turvallisuutta enemmän kuin sitä, että annamme luonnon hoitaa asiansa itse. Emme ole enää villieläimiä!
Raportti todistaa puunkaadon hyödyt
Metsämaata kaadetaan jatkuvasti uusrakentamisen tieltä ympäri maailmaa. Niin Suomessakin. Tärkein toimenpide metsien ja ilmastonmuutoksen suhteen on epäilemättä se, että metsiä ei saa raivata rakentamista varten. Siksi on tärkeää varmistaa, että metsät jatkossakin poistavat hiiltä ilmakehästä ja pitävät sen varastoituna. Onneksi meillä on järjestöjä, kuten WWF ja Greenpeace, jotka pitävät tästä hyvää huolta. On kuitenkin tärkeää muistaa, että ilmastonmuutoksen hillitseminen ei ole ainoa ympäristötavoite, eikä pelkkä maansuojelu riitä suojelemaan villieläimiä ja niiden elinympäristöjä. Tarvitaan myös toisenlaisia toimia.
Monet eläimet tarvitsevat tiheän metsän sijaan avoimen elinympäristön. Ihmisen maankäytön muutokset ovat ajan myötä muuttaneet perusteellisesti luonnollisia prosesseja, kuten tulvia ja tulipaloja, jotka ovat historiallisesti luoneet monimuotoisen villieläimistön ja elinvoimaiset avoimet elinympäristöt. Ilman elinympäristöjen ennallistamista ja hoitoa menetämme useita alkuperäisiä villieläin-, puu- ja kasviyhteisöjä. Siksi metsiä tulisi hoitaa aktiivisesti, eikä vain antaa olla sellaisenaan.
Puunkaato Vantaa metsänhoidon toimenpiteenä
Vaikka ”puita ei saa kaataa” voisi olla helppo iskulause, se ei ole paras toimintakutsu, jos välität villieläinten suojelusta. Ympäristöongelmat ovat usein monimutkaisia ja vaativat monimutkaisia ratkaisuja. Se ei aina ole niin helppoa kuin yksinkertainen ”joko tai”, niin kuin usein tällaiset keskustelut tuppaavaat kärjistymään. Siksi on tärkeää ymmärtää, että hyvinvoivan luonnon takeena on en aktiivinen hoito, eikä vain koskematta jättäminen, sillä luonto on saanut muutoksia ihmisen toimesta, jotka ovat peruuttamattomia. Puunkaato on ehkä yleisin aktiivisen metsänhoidon toimenpide, jolla voidaan taata, että metsät voivat hyvin. Puunkaato ei siis suoraan ole metsän tappamista, vaan pikemminkin sen auttamista. Tämä on hyvä muistaa, kun joudut seuraavan kerran väittelyyn puunkaadon kieltämisestä ja sallimisesta. Tämän tekstin pohjalta sinulla on vahva pohja aloittaa argumentointi vastapuolesi kanssa. Muistat vain tämän: puunkaato on metsän pelastus. Myös Vantaalla.